Beeldvorming

CT-scan

CT (= computed tomography) is een beeldvormingstechniek waarbij met behulp van röntgenstralen een tweedimensionale doorsnede van een driedimensionaal object gemaakt wordt.
In de (dier)geneeskundige diagnostiek wordt deze techniek toegepast om op een niet-invasieve methode dunne doorsnedes te maken van het lichaam of een lichaamsdeel.

Voordelen van CT zijn de korte duur van het onderzoek, de goede visualisering van botstructuren, betrouwbare screening voor metastasen ter hoogte van thorax en abdomen en de lagere kostprijs ten opzichte van MRI.

Nadelen zijn vooral de sterkere stralingsbelasting en de hogere kostprijs ten opzichte van conventionele röntgenfoto's.

MRI-scan

MRI (= magnetic resonance imaging) is een beeldvormingstechniek waarbij gebruikt wordt gemaakt van een krachtig magnetisch veld.
Elk lichaam bestaat uit verschillende weefseltypes (bv zenuwweefsel, spierweefsel, botweefsel, orgaanweefsel, vetweefsel) die elk een bepaald waterstof gehalte bevat. Waterstof is opgebouwd uit waterstofatomen. Deze waterstofatomen gaan zich in het lichaam gedragen als minuscuul kleine magneetjes. Wanneer deze magneetjes door een impuls van de krachtige MRI-magneet uit evenwicht worden gebracht, gaan ze zich terug herstellen in hun oorspronkelijk evenwicht. Hierbij komt energie vrij. Deze energie wordt gedetecteerd door een antenne en omgezet in een driedimensionaal beeld.

Een MRI-scan is een zeer nauwkeurige techniek om weke delen structuren  in beeld te brengen. Het belangrijkste onderzoeksgebied van de MRI is het zenuwstelsel (hersenen, ruggenmerg, perifere zenuwen, plexus brachialis).

Naast het zenuwstelsel biedt MRI ook veel voordelen bij het onderzoek van spieren en ligamenten (kruisbanden,...). 
MRI biedt het grote voordeel dat het geen gebruik maakt van schadelijke straling voor het lichaam. 
Het nadeel van MRI is de hogere kostprijs ten opzichte van andere beeldvormingstechnieken.

Digitale Radiografie

Binnen onze kliniek beschikken we over directe digitale radiografie.

Echografie

Echografie wordt zowel gebruikt bij diagnosestelling als bij bioptname. Echografie is een goede methode om het abdomen te onderzoeken. Bij bepaalde aandoeningen gaan we toch eerder opteren om een CT scan uit te voeren (bv bij thoracale aandoeningen of bij abdominale metastasen) en gebruiken we nadien echografie om biopten te nemen (soms CT-geleide biopten).

Endoscopie

Endoscopie kunnen we gebruiken om alle zones die voor een camera toegankelijk zijn te onderzoeken. Zo hebben we het spijsverteringsstelsel (gastro-duodenoscopie en colonoscopie), het luchtwegsysteem (rhinoscopie, bronchoscopie) en het urogenitaal systeem (urethro-cystoscopie). Daarnaast gebruiken we endoscopie in het onderzoek van de gewrichten (artroscopie), het abdomen (laparoscopie) en de thorax (thoracoscopie).

 

Contact

 
Voortkapelseweg 102
2200 Herentals
 
014 26 11 00
 
Elke werkdag van 8u00 - 19u00
Bereikbaar voor spoedgevallen
© Copyright Orion - disclaimer - Privacy beleid - Webdesign by Artissoft